18 – ugers dansk landand
Traditionen tro, sælger vi danske landænder, idet racen har tilpas kød- og fedtlag og er, som vi synes en dansk and skal være.
Ænderne bliver opdrættet på Midtsjælland og går frit hele efteråret. De hygger sig i kløver og græs og går på markerne i 18 uger (normalen er 6 – 10 uger), hvorefter de bliver slagtet på gården og leveret friske til os.

Før anden fyldes med æbler og svesker kontrolleres, at der ikke er rester af lunger indvendigt i anden. (Når anden ligger på spækbrættet med brystet opad, sidder lungerne på ribbenene ned mod spækbrættet). Desuden afskæres lidt af halsskindet og to led af vingerne skæres af. Anden gnides indvendigt med salt og peber. Anden fyldes med æbler og svesker. De bedste æbler er Belle de Boskoop eller Cox Orange. De skrælles, befris for kernehus og skæres i mindre både. Sveskerne skal helst være uden sten. Luk hullet efter fyldningen med en kødnål.
Vi anbefaler at stege ænderne ca. 2½ time. Anden lægges i en forvarmet ovn 200 °C på en rist med brystet nedad. Efter 1½ time vendes anden og steger færdig ca. 1 time med brystet opad. “Niv” fuglen i låret efter endt stegetid for at mærke om den er ordentlig mør. Hvis ikke, steg lidt videre.
NB: Husk en dyb bradepande med lidt vand i, under anden.

 

_________________

 

Har du styr på sovsen – ellers har vi!
Andestegssovsen er en af de mest traditionsrige hos Slagter Lund. Fonden til sovsen er kogt på de hundredvis af ænder, som steges i butikken i november/december måned. Sovsen er et sikkert hit juleaften og vækker minder fra mormors gryder.

Dansk gås
Gæssene bliver opdrættet på midtsjælland hvor de går frit. Vi anbefaler at stege gåsen i ca. 3 timer. Gåsen lægges i en forvarmet ovn 200 °C på en rist, med brystet nedad. Efter 2 timer vendes gåsen og steger færdig 1 time med brystet opad. “Niv” fuglen i låret efter endt stegetid for at mærke om den er ordentlig mør. Hvis ikke, steg lidt videre. NB: Husk en dyb bradepande med lidt vand i under gåsen.

Kalkun
Steges i ca. 2 timer ved 180 °C.

Farseret kalkun
Kalkunen pensles med smør og drysses med salt. Den steges i foliebakke eller i bradepande tilsat lidt vand eller hønsefond. Kalkunen steges ved 180 °C. Stegetiden er 45 minutter pr. kilo kalkunen vejer
(4 kilo = 3 timer). Alternativt steges kalkunen til en kernetemperatur på 75 °C.

Farseret kalkunsteg
Stegen pensles med smør og drysses med salt. Den steges i den sorte bakke den leveres i ved 180 °C i ca. 2 timer eller til en kernetemperatur på 75 °C.

Dansk kamsteg
Stegen lægges i en skål og dækkes af varmt vand. Varm ovnen op til 180°C og gerne varmluft. Hvis varmluft ikke haves steg da ved 200°C. Stegen tages op af vandet og gnides godt ind med salt (kom eventuelt et par laurbærblade under stegen). Læg stegen på en rist med sværen opad og en bradepande med vand i under. Kom eventuelt sammenkrøllet stanniol under stegen hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret.
Et stykke kamsteg fra den magre ende skal stege ca. 1½ time, mens en steg fra nakken skal stege knap
2 timer. Kontrollér sværen 15-20 minutter før stegetiden er gået.
Hvis sværen er sprød: Fortsæt stegningen ved samme temperatur.
Hvis sværen ikke er sprød: Skru ovnen op på 250°C/evt. grill (pas på!) indtil stegetiden er gået og sværen er sprød.

Dansk ribbensteg
Steges efter samme fremgangsmåde som kamsteg, anbefalet stegetid er 2 timer.

Dansk nakkesteg
Efter vores mening – den bedste flæskesteg. Men mere fedtmarmoreret end en kamsteg. Steges efter samme fremgangsmåde som kamsteg, anbefalet stegetid er dog 2½ time.

Skinkesteg
Steges efter samme fremgangsmåde som kamsteg, anbefalet stegetid 2 timer. Alternativt steges skinkestegen indtil kernetemperaturen er 55-60 °C, hvorefter ovnen skrues op på 250 °C indtil sværen er sprød.

 

______________

 

Har du styr på rødkålen – ellers har vi!
Vi koger en gammeldags rødkål med ribssaft, appelsin, en smule kanel og lidt stjerneanis. Du kan eventuelt tilsætte et par skefulde andefedt ved opvarmningen.

 

 

Glædelig jul!