Vælg afhentning eller levering

Hvor skal dine varer afhentes?
OK

Stegevejledninger til Jul

18 – ugers dansk landand
Traditionen tro, sælger vi danske landænder, idet racen har tilpas kød- og fedtlag og er, som vi synes en dansk and skal være.
Ænderne bliver opdrættet hos Jørgen Bang på Midtsjælland og går frit hele efteråret. De hygger sig i kløver og græs og går på markerne i 18 uger (normalen er 6 – 10 uger), hvorefter de bliver slagtet på gården.

Før anden fyldes med æbler og svesker kontrolleres, at der ikke er rester af lunger indvendigt i anden. (Når anden ligger på spækbrættet med brystet opad, sidder lungerne på ribbenene ned mod spækbrættet). Desuden afskæres lidt af halsskindet og to led af vingerne skæres af. Anden gnides indvendigt med salt og peber. Anden fyldes med æbler og svesker. De bedste æbler er Belle de Boskoop eller Cox Orange. De skrælles, befris for kernehus og skæres i mindre både. Sveskerne skal helst være uden sten. Luk hullet efter fyldningen med en kødnål.
Vi anbefaler at stege ænderne ca. 2½ time. Anden lægges i en forvarmet ovn 200 °C på en rist med brystet nedad. Efter 1½ time vendes anden og steger færdig ca. 1 time med brystet opad.
NB: Husk en dyb bradepande med lidt vand i under anden.

 

_________________

 

Har du styr på sovsen – ellers har vi!
Andestegssovsen er en af de mest traditionsrige hos Slagter Lund. Fonden til sovsen er kogt på de hundredvis af ænder, som steges i butikken i november/december måned. Sovsen er et sikkert hit juleaften og vækker minder fra mormors gryder… NB: Det eneste produkt slagtermesteren insisterer på selv at lave HVER gang!

8-ugers landand
Anden klargøres og fyldes med æbler og svesker på samme vis som 14–ugers anden. Vi anbefaler at stege 8–ugers anden i ca. 2 timer. Anden lægges i en forvarmet ovn 200°C på en rist med brystet nedad. Efter 1 time vendes anden og steger færdig ca. 1 time med brystet opad.
NB: Husk en dyb bradepande med lidt vand i under anden.

Dansk gås
Gåsen er opdrættet ved Sæby i Nordjylland. Vi anbefaler at stege den ca. 3 timer. Gåsen lægges i en forvarmet ovn 200 °C på en rist, med brystet nedad. Efter 2 timer vendes gåsen og steger færdig 1 time med brystet opad.
NB: Husk en dyb bradepande med lidt vand i under gåsen.

 

 

 

Farseret kalkun
Kalkunen pensles med smør og drysses med salt. Den steges i foliebakke eller i bradepande tilsat lidt vand. Kalkunen steges ved 180 °C. Stegetiden er 45 minutter pr. kilo kalkunen vejer
(4 kilo = 3 timer). Alternativt steges kalkunen til en kernetemperatur på 75 °C.

Dansk kamsteg
Stegen lægges i en skål og dækkes af varmt vand. Varm ovnen op til 180°C og gerne varmluft. Hvis varmluft ikke haves steg da ved 200°C. Stegen tages op af vandet og gnides godt ind med salt (kom eventuelt et par laurbærblade under stegen). Læg stegen på en rist med sværen opad og en bradepande med vand i under. Kom eventuelt sammenkrøllet stanniol under stegen hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret.
Et stykke kamsteg fra den magre ende skal stege ca. 1½ time, mens en steg fra nakken skal stege knap
2 timer. Kontrollér sværen 15-20 minutter før stegetiden er gået.
Hvis sværen er sprød: Fortsæt stegningen ved samme temperatur.
Hvis sværen ikke er sprød: Skru ovnen op på 250°C/evt. grill (pas på!) indtil stegetiden er gået og sværen er sprød.

Dansk ribbensteg
Steges efter samme fremgangsmåde som kamsteg, anbefalet stegetid er 2 timer.

Dansk nakkesteg
Steges efter samme fremgangsmåde som kamsteg, anbefalet stegetid er dog 2½ time.

Skinkesteg
Steges efter samme fremgangsmåde som kamsteg, anbefalet stegetid 2 timer. Alternativt steges skinkestegen indtil kernetemperaturen er 55-60 °C, hvorefter ovnen skrues op på 250 °C indtil sværen er sprød.

 

______________

 

Har du styr på rødkålen – ellers har vi!
Vi koger en gammeldags rødkål med ribssaft, appelsin, en smule kanel og lidt stjerneanis. Du kan eventuelt tilsætte et par skefulde andefedt ved opvarmningen.

 

 

Glædelig jul!